top of page
Yazarın fotoğrafıTacer İnşaat

(CSO); Sıra Dışı Tasarımı ve Akustik Mimarisi ile Sanatı Kendine

Güncelleme tarihi: 26 Oca 2022

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) yeni yerleşkesinde sanat severler ile buluşuyor. Özgün tasarımı, akustik mimarisi ile sanatın yeni ikonu Ankara’nın merkezinde Anıtkabir ile Ankara kalesini birleştiren noktada bulunuyor. Geçmiş ve gelecek arasında bir durak oluşturan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) 3 Aralık 2020 itibariyle kapılarını tüm sanatseverlere açtı. 1992 yılında açılmış olan uluslararası mimari tasarım yarışmasında birincilik ödülü alan bu yapı, ‘zamansız bir tasarım’ ifadesine sahip ikonik bir tasarım örneğidir.

Yapı hem kentle kurmuş olduğu ilişki hem de geometrik formların harmanlanarak oluşturduğu sıra dışı kompozisyonu ile 46 yarışmacıdan ayrılan özgün bir tasarım anlayışına sahiptir. Alışılmışın dışında olan mimarisiyle 1. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Projesi hakkında; Doğan Tekeli, Orhan Dinç, Nejat Ersin, Doruk Pamir, Ali Terzibaşıoğlu, İlhami Ural ve Nuran Ünsal oluşturdukları jüri raporunda “...belirli bir zaman dilimi için geçerli olabilecek bir tasarım dili ile ele alınmış bir yapıdan çok, kent ölçeğinde zamanla eskimeyecek bir simgesel davranış ortaya koyar.” sözlerine yer vermişlerdir.

Yapının sahip olduğu ikonik ve sade yapısı ile kombinasyonunda geometrik formların bir araya gelmesi için mimari ve mühendislik anlamda birçok yeni çözüme ihtiyaç duyulmuştur. Bunlardan en önemlisi yapının beton kabuk strüktürü ’dür. Türkiye’de ilk defa kullanılan şişme kalıp yöntemi kullanılmıştır. Temele yerleştirildikten sonra basınçlı hava ile şişirilen kalıp, içerisine ısı yalıtımı için püskürtülen poliüretan, demir ve demirin üzerine atılan ‘’shotcrete’’ betonundan oluşur. Mekânsal kurgusunu fonksiyonellikle beraber başarılı bir şekilde yorumlayan Uygur Mimarlığın tasarımı, akustik çözümleri ile de döneminin en çok ses getiren projelerinden biri olmuştur.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) içerisinde bulunan farklı konser salonları için yapılan Tacer Akustik Mimari çözümlerin yanı sıra mekanın duvar, kapı, oturma alanı kaplamalarında bulunan ahşap tasarım elemanların da üretim ve montajı Tacer tarafından gerçekleştirilmiştir. Böylece bütünsel bir akustik performans yakalanmıştır.

Saha sürecinde toplam 2023 koltuk kapasiteli Büyük Salon’da yapılmış olan Tacer Asma Tavan Sistemlerinin uygulanması için 20 metre sabit iskele üzerine 15 metre hareketli iskele kurularak 40 santimetre derinliğinde ankrajlama yapılmıştır. Her bir taşıyıcı elemanın uzunluğu 3-10 metre aralığında değişkenlik göstermektedir. 15.000 parçadan oluşan ağırlığı 180 ton olan taşıyıcı sistemin montajı, Tacer Arge ekibi tarafından hazırlanan dijital tasarım/planlama sistemi ile oluşturulan üretim ve imalat kılavuzu sayesinde gerçekleştirilmiştir.

Fuaye alanında bulunan 30 metre yüksekliğindeki yüzeye profesyonel dağcılar tarafından montajı yapılan 2200 adet özel dairesel akustik metal paneller, Uygur Mimarlığın tasarımıdır. Üretim ekibi tarafından statik hesaplar yapıldıktan sonra Tacer ArGe ekibiyle beraber tasarımın fonksiyonellikle buluştuğu bir üretim gerçekleşmiştir. 3 dağcı, 1 harita mühendisi ve 1 harita teknikerinden oluşan uzman bir ekip ile her bir akustik metal panel, yerleşim şemasına uygun olarak montajlanmıştır.

Büyük Salon’da kullanılan Tacer Akustik Ahşap Sistem panellerinden farklı olarak kafeterya bölümündeki Tacer Asma Tavan Sistemi her biri farklı yükseklikte yer alan daire dilimlerinden oluşmaktadır. Bu eşsiz asma tavan tasarımı için projeye özel olarak detaylandırılan 1040 m2 modüler Tacer Akustik Ahşap Sistem panelleri üretilmiştir.

Mağaza bölümünün dışında bulunan cam-ahşap kabuğun ahşap üretimi ve montajı Tacer tarafından yapılmıştır. Algoritmik sayısal tasarım araçları ile kabuğun eğrisel formuna uygun ahşap yüzeyler ile beraber taşıyıcıların yükü de hesaplanarak dijital ortama aktarılmıştır. Bu yazılım araçları, sadece sisteme kâğıt üzerinde form vermekle kalmayıp, üretimi de belli bir optimizasyona ulaştırmıştır. Daha sonra oluşturulan şemaya uygun olarak sahada montajı yapılmıştır. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) yeni yerleşke projesi için tasarımı, üretimi ve montajı tüm teknik sınırlar aşılmıştır. Özel üretilmiş Asma Tavan ve Duvar Metal Sistemlerin perfore yüzeyleri ve içeresine kaplanan akustik kumaş bulunduğu mekânda estetik ile akustiği buluşturmuştur.


Tacer Akustik Zarafet

Tacer olarak çağımızın modern teknolojiyle donatılmış tesislerimizde dünya kalitesinde üretilen yenilikçi ürünlerimiz ile sektöre öncülük ederken, bilgi, beceri ve tecrübelerimizle müşteri ve paydaşlarımıza değer katmayı hedefliyoruz. Bu misyonumuzla gerçekleştirdiğimiz her projemizde Tacer olarak özgür tasarımları hayata geçirmek adına akılcı çözümler üretirken, estetik ve akustik performansını bir arada harmanlıyoruz.

Ankara’nın ve sanat dünyasının yeni simgesi olan Uygur Mimarlığa ait Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) yerleşkesinde Tacer’in ürünleri ve çözümleri ile mekân içi akustik performansını en üst seviyeye taşımaktan onur duyuyoruz.

Tacer olarak ‘zamansız bir tasarım’ için çağımızın modern teknolojileri ile dünya kalite standartlarında akustik mimari çözümler üretiyoruz. Akustik mimaride gelişen ve değişen yaklaşımlara yenilikçi bakış açısı ile 33 yıllık sektörel bilgi, beceri ve tecrübemizi ekliyoruz. Tacer olarak, zamanın ötesinde bir tasarımı hayata geçirmek adına akılcı çözümler üretirken, estetik ile akustik performansı buluşturuyoruz.


15 görüntüleme0 yorum

Comentarios


bottom of page